DOĞU EKSPRESİ 
Doğu Ekspresi ne ara bu kadar meşhur oldu, biletleri karaborsaya düştü bilmiyorum.  Herkes yazdığı için aslında yazmak istemedim ama sanırım artık farz oldu.

Doğu Ekspresi ilk seferini 79 yıl önce 1939’da Ankara’dan Erzurum’a yaptı. 1962’de ise bu hat Kars’a kadar uzatıldı. Doğuya doğru gittiği için tren Doğu Ekspresi adını aldı. Doğu Ekspresi’nde bir yataklı, iki kuşetli vagon bulunuyordu. Son zamanlarda artan talepler nedeniyle Devlet Demiryolları yataklı vagon sayısı 5’e çıkarıldı. 

Bilet bulabilmek ise mucize gibi. Kapanın elinde kalıyor.

Doğu Ekspresi haftanın her günü Ankara’dan 18:00’da, Kars’tan ise 08:00’da kalkıyor. Kars’a kadar 26 saat süren masal gibi bir yolculuk.  Trende 3 farklı vagon tipi var.

Pulman Vagon: Normal koltukların olduğu, genelde Doğu Ekspresi’yle kısa süreli seyahat edenlerin tercih ettiği vagon tipi.

Kuşetli Vagon: 4 kişilik kompartımanlardan oluşuyor. Karşılıklı 4 koltuk var. Bu koltuklar yatağa dönüşüyor. Üst katta 2 ranza, alt katta ise 2 yatak bulunuyor. 2 kişi seyahat edecekseniz ve tanımadığınız birileri ile kalmak istemiyorsanız,  4 kişilik satın almanız lazım diye ekleyeyim.

Doğu Ekspresi’yle seyahatin en konforlu hali Yataklı Vagon: Şanslıysanız ve yataklı vagonda kalıyorsanız kendinize özel bir odanız oluyor. Odanızda 2 adet yatak, valizlerinizi koymak için ayrı bir bölüm, askılık, mini buzdolabı, priz, masa ve bir de lavabo bulunuyor.

Tuvaletler ise tüm vagonlar için ortak. Yastık ve çarşaf Devlet Demiryolları tarafından temin ediliyor, gerçekten çok temiz. Benim içime sinmez diyorsanız sadece yastık kılıfınızı yanınızda götürebilirsiniz.Tren küçük yerleşim yerlerinde 3-4 dakika, büyük şehirlerde ise 6-7 dakika duruyor. Yol durumu belli olmadığı için duraklara varış süresi internette okuduklarınızla tutmayabilir, genelde rötar olabiliyor.

Hayvan severler için güzel bir haber, pulman vagonlarda küçük dostlarınızla (küçük dostunuz için %50 indirimli bilet ücreti ödemeniz gerekiyor) birlikte seyahat edebilirsiniz. Ve unutmadan, Erzurum’a yaklaşırken Cağ Kebabı sipariş etmeyi sakın unutmayın. İstasyona paket servis yapan işletmeler sayesinde sipariş vermek ve teslim almak çok kolay.

Rota ise çok keyifli. Aslında keyifli demek az kalır, rüya gibi geçen 26 saat. Araçla ya da yürüyerek ulaşamayacağınız yerlerden geçiyor tren. Manzaralar sürekli değişiyor. Yağmurun kara dönüşmesini izliyorsunuz. Bir yerden sonra her yer göz alabildiğine beyaza bürünüyor… Her insanın hayatında bir kere yaşaması gereken bir deneyim. 


Kısa Kısa Doğu Ekspresi: 

• Yeme - İçme: Trende yemekli alkolsüz vagon bulunuyor. Atıştırmalıkları buradan alabilirsiniz. Yemekler çok lezzetli demek doğru olmaz çünkü önceden pişmiş oluyor. Size mikrodalgada ısıtıp veriyorlar. Bu nedenle trene binmeden yolda yemek için yanınıza istediklerinizi almakta fayda var.

• En güzel manzaralar İLİÇ - ERZURUM arasında. Erzincan’ın İliç İlçesi’nden itibaren cam kenarından sakın ayrılmayın. Ankara’dan Kars’a giden tren buradan sabahın ilk saatlerinde geçiyor, bu nedenle tetikte olun.

• Yanınıza Mutlaka Alın: Priz biraz uzanması zor bir yerde. Bu nedenle yanınıza 3’lü priz almanızı tavsiye ederim. Tüm elektronik aletleri aynı anda şarj edebilirsiniz. Yataklı kompartımanda 2 adet priz mevcut.

• Kış aylarında trenin rotası üzerindeki yerlerde sıcaklık sıfırın altına düştüğü için bazen trende sular donuyor. Bu nedenle yanınıza ıslak mendil almanızı tavsiye ederim.

• Kompartımanlarda bulunan çöp kutuları biraz küçük, çöpler için bir poşet daha bulundurabilirsiniz.

• Kompartımanların kapıları sadece içeriden kilitleniyor. Değerli eşyalarınıza dikkat etmelisiniz.

• Yolculuk sırasında zaman zaman telefonunuz çekmiyor.

• Kışın dışarının soğuk olması tren için hiç önemli değil. İçerisi hamam kadar sıcak oluyor. Oda sıcaklığını ise kendiniz ayarlayabilirsiniz. 


Karsa uçak veya tren ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız. Yurtiçi tur alternatiflerimize bakmayı unutmayın!!

 

Call Center